A PEN Nemzetközi Írószövetség negyedik alkalommal rendezi meg a PEN World Voices Fesztivált 2008. április 29. – május 04. között. A hat napig tartó irodalmi rendezvényen több mint ötven nemzet képviselteti magát New York-ban. A fesztivál kiemelt témája a köz- és magánélet illetve a kettő közötti érzékeny határmezsgye.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet a 2009-es New York-i – Washingtoni Magyar Kulturális Évadra készülve szorosan együttműködik a Nemzetközi Írószövetséggel, valamint a PEN Word Voices elnökével, Salman Rushdie-val. A közös munka első állomása az idei fesztivál, ahová a két szervezet közös meghívására utazik ki Esterházy Péter író és Palya Bea énekesnő. Esterházy Péterrel háromszor is találkozhat a közönség: április 30-án, május 1-én és május 4-én. Az íróval május 4-én a Harmonia Caelestis című regénye kapcsán Wayne Koestenbaum amerikai író, kritikus beszélget a háború utáni magyar irodalomban megjelenő személyes családi sorsokról. A beszélgetés helyszíne Amerika egyik leghíresebb könyvtára, a New York Public Library. A PEN World Voices Fesztivál másik magyar meghívottja Dragomán György író, aki április 30-án, május 1-én, és május 2-án vesz részt a rendezvényen. Dragomán az állami megfigyelésről szóló szekcióban szerepel, ahol az írók egymás szövegeiből dolgozva beszélgetnek a témáról. Palya Bea világzenei hangja május 3-án este szól majd a PEN Cabaret-nak helyszínt adó Webster Hall-ban, aki a legendás koreográfussal, Bill T. Jones-szal és Erika Stucky jazz énekessel együtt lép fel. A Cabaret-ból egyenesen a közeli New York-i Magyar Kulturális Intézetbe mennek át a fellépők, az est hivatalos záró partijára, ahol a zenéről Vajna Balázs, a Tilos Rádió DJ-je gondoskodik majd. Az exkluzív estére a PEN Cabaret neves vendégeit is várja a New York-i Magyar Kulturális Intézet.

A PEN World Voices magyar vonatkozású programjai: 2008. április 30. 19.00 – 20.30 Housing Works Used Book Cafe: Újraírt család A bárki által megtekinthető beszélgetésben P. F. Thomése, Yael Hedaya és Dragomán György reflektálnak Stacey D’Erasmo novellaíró 21. századi “családi” gondolataira.

2008. április 30. 20.00 – 21.30 Town Hall: Közélet/magánélet Michael Ondaatje, Annie Proulx, A. B. Yehoshua, Esterházy Péter, Coral Bracho, Rian Malan, Evelyn Schlag, Ian McEwan és Francine Prose, a PEN elnöke beszélget és felolvas a magánszférából táplálkozó kreativitásról.

2008. május 1. 21.00 Joe’s Pub: Elrejtenivaló: Írók és művészek az állami felügyelet ellen A nemzetközi felolvasóest Dragomán György, Esterházy Péter, Chenjerai Hove, Asli Erdogan, Ingo Schulze és Irakli Kakabadze részvételével az Egyesült Államok szeptember 11-i eseményei hatására kialakult állami felügyelet következményeiről.

2008. május 2. 17.30 – 18.30 Austrian Cultural Forum: Otthontól távol A Guernica című művészeti és politikai magazin publicistáinak hangjai: Dinaw Mengestu, Dragomán György és Sasa Stanisic. Irina Reyn műsorvezetésével.

2008. május 3. 20.00 -22.00 Webster Hall: PEN Cabaret Bill T. Jones, Erika Stucky, Palya Bea, Aleksandar Hemon, John Wesley Harding és meglepetés vendégek szereplésével speciális gálaest a történelmi hírű szórakozóhelyen.

2008. május 4. 12.00 The New York Public Library Beszélgetés Esterházy Péterrel és Koestenbaum Wayne-nal A háború utáni magyar irodalomban megjelenő személyes családi sorsukról vall a két híresség. További információ: www.culturehungary.org és www.pen.org

A PEN Amerikai Intézete jelenleg egy nemzetközi kampányhoz csatlakozva a Kínában raboskodó irodalmárok és újságírók szabadon bocsátásáért is küzd. A kényszerhallgatást szimbolizálják azok a börtönben raboskodók által dedikált székek, amelyekből egy-egy minden program alatt a színpadon áll majd.